تغذیه در دوران سالمندی(قسمت اول)


ﮔﺮﭼﻪ دوران ﺳﺎﻟﻤﻨﺪی ﺑﻪ 60 ﺳﺎل و ﺑﺎﻻﺗﺮ اﻃﻼق ﻣﯽ ﮔﺮدد وﻟﯽ ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺳﺎﻟﻤﻨﺪی از ﺳﺎﻟﻬﺎ ﻗﺒﻞ آﻏﺎز ﻣﯽ ﺷﻮد. ﺗﻮﺟﻪ ﺑﻪ ﺗﻐﺬﯾﻪ در اﯾﻦ دوران ﺑﻪ دﻟﯿﻞ ﺗﻐﯿﯿﺮ ﻧﯿﺎزﻫﺎی ﺗﻐﺬﯾﻪ ای ﺑﺪن از اﻫﻤﯿــﺖ ﺑﻪ ﺳﺰاﯾﯽ ﺑﺮﺧﻮردار اﺳﺖ . ﻧﯿﺎز ﺳﺎﻟﻤﻨﺪان ﺑﻪ ﻣﻮاد ﻣﻐﺬی ﻣﺘﺎﺛﺮ از ﺑﯿﻤﺎرﯾﻬﺎ و ﭘﺪﯾﺪه ﻫﺎی ﺑﯿﻮﻟﻮژﯾﮑﯽ دوران ﻣﯿﺎﻧﺴﺎﻟﯽ و ﺳﺎﻟﻤﻨﺪی ﺑﻮده و در اﻓﺮاد ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺑﺎ ﯾﮑﺪﯾﮕﺮ ﻣﺘﻔﺎوﺖ است.

ﻣﻬﻤﺘﺮﯾﻦ ﺗﻮﺻﯿﻪ ﺗﻐﺬﯾﻪ ای ﺑﺮای ﺳﻨﯿﻦ، ﺗﻬﯿﻪ ﻏﺬاﻫﺎی ﺳﺎده و ﮐﻢ ﺣﺠﻢ اﺳﺖ ﺑﻪ ﺷﮑﻠﯽ ﮐﻪ ﺗﻤﺎﻣﯽ ﻧﯿﺎزﻫﺎی ﻓﺮد ﺑﻪ ﻣﻮاد ﻣﻐﺬی ﺗﺎﻣﯿﻦ ﮔﺮدد و در ﻋﯿﻦ ﺣﺎل ﻣﺘﻨﺎﺳﺐ ﺑﺎ ﻓﺮﻫﻨﮓ ﻣﺼﺮف او ﺑﺎﺷﺪ. اﻧﺘﺨﺎب ﻧﻮع ﻏﺬا در ﺑﺮﻧﺎﻣﻪ ﻏﺬاﯾﯽ روزاﻧﻪ از اﻫﻤﯿﺖ ﺧﺎﺻﯽ ﺑﺮﺧﻮردار اﺳﺖ . ﻧﮑﺘﻪ اﺳﺎﺳﯽ در ﺑﺮﻧﺎمه ﻏﺬاﯾﯽ ﺳﺎﻟﻤﻨﺪان، ﻣﺼﺮف ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ ﮐﻢ ﭼﺮﺑﯽ و ﮐﻢ ﮐﻠﺴﺘﺮول(ﻣﺎﻧﻨﺪ ﺷﯿﺮ وﻟﺒﻨﯿﺎت ﮐﻢ چرب، ﺧﺎﻣﻪ، ﮐﺮه ، ﮐﺎﻫﺶ ﻣﺼﺮف روﻏﻦ و ....)، ﮐﻢ ﻧﻤﮏ و ﭘﺮ ﻓﯿﺒﺮ اﺳت.در اﯾﻨﺠﺎ چند ﮔﺮوه ﻏﺬاﯾﯽ ﺑﺎ ﻣﻘﺎدﯾﺮ ﺗﻮﺻﯿﻪ ﺷﺪه ﺑﻪ ﻋﻨﻮان راﻫﻨﻤﺎی ﻣﺼﺮف ﻣﻌﺮﻓﯽ ﺷﺪه اﻧد . ﻣﺼﺮف ﻣﺘﻨﻮع و ﻣﺘﻌﺎدل ﻣﻮاد ﻏﺬاﯾﯽ از ﻫﻤﻪ ﮔﺮوﻫﻬﺎی ﻏﺬاﯾﯽ اﺻﻠﯽ در روز ﺗﻮﺻﯿﻪ ﻣﯽ ﺷﻮد :

ﻧﯿﺎزﻫﺎی ﺗﻐﺬﯾﻪ ای ﺧﺎص ﺳﺎﻟﻤﻨﺪان
- دراﻓﺮاد ﻣﺴﻦ ﻣﺼﺮف روزاﻧﻪ 8-6 ﻟﯿﻮان ﻣﺎﯾﻌﺎت ﺗﺮﺟﯿﺤا آب ﺑﺮای ﭘﯿﺸﮕﯿﺮی از ﯾﺒﻮﺳﺖ وﮐﻢ آﺑﯽ ﺑـــﺪن ﺗﻮﺻﯿــﻪ می شود زﯾـــﺮا اﻓﺮاد ﻣﺴﻦ ﻋﻠﯿﺮﻏﻢ ﻧﯿﺎز واﻗﻌﯽ ﺑﻪ ﻣﺎﯾﻌﺎت ﮐﻤﺘﺮ اﺣﺴﺎس ﺗﺸﻨﮕﯽ ﻣﯽ ﮐﻨﻨﺪ و ﺑﻪ ﻫمین دﻟﯿﻞ ﺑﯿﺸﺘﺮ ﻣﺴﺘﻌﺪ ﮐﻢ آﺑﯽ ﺑﺪن و ﯾﺒﻮﺳﺖ ﻫﺴﺘﻨﺪ .

- ﺑﺎ اﻓﺰاﯾﺶ ﺳﻦ ﻧﯿﺎز ﺑﻪ اﻧﺮژی ﮐﺎﻫﺶ ﻣﯽ ﯾﺎﺑﺪ ﺑﻪ ﻫﻤﯿﻦ ﻋﻠﺖ ﻧﯿﺎز ﻣﺘﺎﺑﻮﻟﯿﺴﻤﯽ ﺑﺪن ﺑﻪ اﻧﺮژی ﮐﻤﺘﺮ از ﺳﺎﯾﺮﮔﺮوﻫﻬﺎی ﺳﻨﯽ اﺳﺖ . اﻓﺮاد ﻣﺴﻦ ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ ﺑﺪﻧﯽ ﮐﻤﺘﺮی دارﻧﺪ و در ﻧﺘﯿﺠﻪ ﻧﯿﺎزﻣﻨﺪ ﻏﺬای ﮐﻤﺘﺮی ﺑﺮای ﺛﺎﺑﺖ ﻧﮕﻬﺪاﺷﺘﻦ وزﻧﺸﺎن ﻫﺴﺘﻨﺪ. ﺑﺮای ﻣﺤﺪود ﮐﺮدن درﯾﺎﻓﺖ اﻧﺮژی ﺗﻮﺻﯿﻪ می شود ﻏﺬاﻫﺎی ﮐﻢ ﺣﺠﻢ و ﻏﻨﯽ از ﻣﻮاد ﻣﻐﺬی را ﺑﯿﺸﺘﺮ ﻣﺼﺮف ﮐﻨﻨﺪ و ﻣﺼﺮف ﻣﻮاد ﺷﯿﺮﯾﻦ و ﭼﺮﺑﯿﻬﺎ را ﻧﯿﺰ ﮐﺎﻫﺶ دﻫﻨﺪ.

- از آﻧﺠﺎﮐﻪ در ﺳﺎﻟﻤﻨﺪان ﻧﯿﺎز ﺑﻪ اﻧﺮژی ﮐﺎﻫﺶ ﻣﯽ ﯾﺎﺑﺪ ﭘﺮوﺗﺌﯿن ﻣﻮرد ﻧﯿﺎز ﺑﺪن ﺑﺎﯾﺪ از ﻣﻨﺎﺑﻊ ﺑﺎ ﮐﯿﻔﯿﺖ ﺑﺎﻻ( از ﻟﺤﺎظ ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ ) ﻣﺎﻧﻨﺪ ﮔﻮﺷﺘﻬﺎی ﮐﻢ چربی، ﺳﻔﯿﺪه ﺗﺨﻢ ﻣﺮغ ، ﻣﺎﻫﯽ ، ﻣﺮغ ، ﻓﺮآورده ﻫﺎی ﻟﺒﻨﯽ ﺑﺪون ﭼﺮبی، ﯾﺎ ﮐﻢ ﭼﺮﺑﯽ ﺗﺎﻣﯿﻦ ﺷﻮد . ﻏﻼت و ﺣﺒﻮﺑﺎت ﻧﯿﺰ از ﻣﻨﺎﺑﻊ ﮔﯿﺎﻫﯽ ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ ﻫﺴﺘﻨﺪ ﮐﻪ اﮔﺮ ﺑﺎ ﻫﻢ ﻣﺼﺮف ﺷﻮﻧﺪ ﺗﻤﺎﻣﯽ اﺳﯿﺪﻫﺎی اﻣﯿﻨﻪ ﺿﺮوری ﻣﻮرد ﻧﯿﺎز ﺑﺪن را ﺗﺎﻣﯿﻦ ﻣﯽ ﮐﻨﻨﺪ. ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ ﺣﺪود 15% ﮐﻞ اﻧﺮژی روزاﻧﻪ را ﺗﺸﮑﯿﻞ ﻣﯽ دﻫد . ﺗﻮﺻﯿﻪ می شود ﺣﺪود ﻧﺼﻒ ﭘﺮوﺗﺌﯿﻦ ﻣﺼﺮﻓﯽ روزاﻧﻪ از ﻧﻮع ﺣﯿﻮاﻧ ﯽ ﺑﺎﺷﺪ ( ﻣﺎﻧﻨﺪ اﻧﻮاع گوشت.(

- ﻣﺼﺮف ﭼﺮبی ها ﺑﺎﯾﺪ در رژﯾﻢ ﻏﺬاﯾﯽ ﺳﺎﻟﻤﻨﺪان ﻣﺤﺪود ﺷﻮد. درﯾﺎﻓﺖ ﭼﺮﺑﯽ ﻧﺒﺎﯾﺪ ﺑﯿﺶ از %30 ﮐﻞ اﻧــﺮژی درﯾﺎﻓﺘﯽ در روز ﺑﺎﺷﺪ ﺧﺼﻮﺻﺎ ﺳﻬﻢ ﭼﺮﺑﯽ اﺷﺒﺎع(ﺷﺎﻣﻞ ﭼﺮﺑﯽ ﭘﻨﻬﺎن در ﮔﻮﺷﺖ، اﻧﻮاع روﻏﻦ ﺟﺎﻣﺪ و ﮐﺮه) ، ﮐﻪ ﺑﺎﯾﺪ ﺗﺎ ﺣﺪاﮐﺜﺮ 10% اﻧﺮژی درﯾﺎﻓﺘﯽ روزاﻧﻪ کنترل ﺷﻮد . ﺑﺎ اﻓﺰاﯾﺶ ﺳﻦ ﻣﻘﺪار ﺗﻮده ﭼﺮﺑﯽ ﺑﺪن ﺳﺎﻟﻤﻨﺪان اﻓﺰاﯾﺶ ﻣﯽ ﯾﺎﺑﺪ و در ﻧﺘﯿﺠﻪ اﺣﺘﻤﺎل ﭼﺎﻗﯽ و ﺧﻄﺮ اﺑﺘﻼ ﺑﻪ ﺑﯿﻤﺎرﯾﻬﺎﯾﯽ ﻧﻈﯿﺮ اﻓﺰاﯾﺶ ﻓﺸﺎرﺧﻮن، دﯾﺎﺑﺖ و ﺑﯿﻤﺎرﯾﻬﺎی ﻗﻠﺒﯽ و ﻋﺮوﻗﯽ اﻓﺰاﯾﺶ ﻣﯽ ﯾﺎﺑﺪ. ﮐﻨﺘﺮل ﺷﺪﯾﺪ ﭼﺮﺑﯽ ﺧﻮن ﺑﺮای ﺳﻨﯿﻦ 50 تا 70 ﺳﺎل ﻣﻔﯿﺪ اﺳت .

ادامه دارد...
از این مطالب برای سلامتی ، بهبود شیوه زندگی و پیشگیری از بیماری های خود و عزیزانتان استفاده فرمایید و در صورتی که مطلب را مفید تشخیص دادید لطفا آن را به اشتراک بگذارید و ما را به دیگران معرفی نمایید .


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان شمس آبادی ، بین بسیج و چهارراه قصر ، جنب داروخانه زیتون ، ساختمان شمس ، طبقه سوم
تلفن : 32207810 - 031

درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید




نظرات کاربران درباره این مطلب :

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
لیزر موهای زائدمیکرونیدلینگاسلایدر سهآر افکویتیشن
دانستنی های تغذیه ای کنجد (قسمت اول)
تغذیه و کودکان بیش فعال (قسمت اول)
غذاهایی که فکر می کنید سالمند (قسمت اول)
دلایل بی اشتهایی در کودکان (قسمت اول)
مصرف شیرینی و افسردگی در مردان
با آهسته غذا خوردن، کاهش وزن بیشتر و نفخ کمتر (قسمت اول)